• Blog
  • Improvizovana beseda na času retorike

Improvizovana beseda na času retorike



blog 2
Danas vam predstavljamo jedan primer dobre prakse, kroz koji ćete se upoznati sa načinom rada u našoj školi.

Na časovima retorike učimo kako da se predstavimo, kako da kažemo najosnovnije podatke o sebi i o onome što nas zanima. Učimo kako da kontrolišemo tremu, kako da je savladamo, kako da se oslobodimo retorskih šumova i poštapalica. Učimo kako da pažljivo slušamo sagovornika, kako da prepoznamo manipulaciju, indoktrinaciju i spinovanje. Razvijamo kritičko mišljenje.

Upoznajemo se sa najslavnijim besednicima starog veka, učimo kratku istoriju besedništva, čitamo i analiziramo najbolje besede naših i stranih govornika. Upoznajemo se sa odlikama dobrog stila, negujemo dobar govorni stil. Učimo kako da se obratimo različitom auditorijumu i kako da sastavimo dobar govor. Savladavamo besedničku veštinu. Svakog časa svaki učenik učestvuje aktivno na času retorike. Otklanjamo sve zamke javnog nastupa. Stičemo neophodno samopouzsanje i, ako smo vredni i ambiciozni, idemo na republičko takmičenje u besedništvu, na smotru duhovnog besedništva ili u Ivanjicu na Nušićijadu.

 

Na dvočasu retorike, koji maturanti smera pravni tehničar imaju svakog ponedeljka, radili smo improvizovani govor na prvom, a na drugom času smo primenili znanje.

Svaki učenik je izvukao jedan pojam o kojem je imao zadatak da sastavi kratku improvizovanu besedu. Svi smo učestvovali u navođenju prvih asocijacija koje su nam u metaforičnom ili simboličnom smislu pale na pamet u vezi sa izvučenim pojmom. Marko Munjas je izvukao reč STABLO.

Evo kako je glasila njegova beseda.

 

Stablo
Stablo je veza između korena i ploda. Bez njega bi drvo izgubilo vitalnost i prestalo da živi zbog prekida te veze. Ono simbolizuje poreklo, a mi smo taj plod koji je dobio život od svog korena. Naš identitet je stvoren uz pomoć stabla koje je iz svog korena kroz svoje grane uspelo da stvori plod i to je spona bez koje ne možemo.
Кo je čovek bez korena? Кo je čovek bez ploda?
Potrudimo se da se naše drvo razgrana, ne dozvolite da od vašeg stabla ostane samo panj!
Podeli
Pozovite nas!