Konferencija 2016

KAKO OBRAZOVATI DECU ZA BUDUĆNOST?

Konferencija „Informaciono-komunikacione tehnologije u obrazovanju - stub razvoja društva zasnovanog na znanju“, u organizaciji Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju – EPA, održana je 24.2.2016. godine, na „Kolarcu“ uz učešće oko 170 nastavnika osnovnih i srednjih škola, predstavnika stručnih udruženja, društava i privrednika.

Uvodnu reč na konferenciji dali su Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija. Oni su izneli zajedničko zapažanje da ova dva ministrastva rade usaglašeno na ostvarenju zajedničkog cilja – da škola učenike mora osposobiti za život i rad u digitalnom društvu koje nas okružuje, što je i jedan od zaključaka ove konferencije.

Najavljene su i promene u nastavnim planovima i programima uz učešće nastavnika, koji svoj doprinos treba da daju upravo dobrim rešenjima do kojih su došli u praksi.

Nastavnici osnovnih i srednjih škola pokazali su praktične primere efikasne primene IK tehnologija u nastavi različitih predmeta, iz kojih se vidi da je moguće pronaći načine da školsko gradivo približe današnjem đaku. Naročito dobre rezultate pokazuje multidisciplinarni pristup uz upotrebu savremenih tehnologija. Ovakvim pristupom razvijaju se dobre navike kod učenika, da savremenu tehnologiju koriste svrsishodno, a ne samo za zabavu. Angažovanjem učenika u primeni IKT u školi podstiče se razvoj njihovih sposobnosti mišljenja, kritičkog razmišljanja, uči ih da rade u timu, da planiraju da stiču veštine potrebne za budućnost. Tako ih pripremamo za dalje školovanje, život i rad u društvu kakvo ih, po izlasku iz škole očekuje.

Jedan od zaključaka ove konferencije je i da savremeni učenik jeste digitalno spretan ali ne i digitalno kompetentan. Izneta je potreba za uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta već od mlađih razreda osnovne škole, da bi se tada stečena digitalna znanja i razvijeno logičko razmišljanje mogli dalje graditi kroz korišćenje savremenih tehnologija u svim predmetima.

Zajednički je stav svih učesnika konferencije da u obrazovnom sistemu informatika ne sme biti sama sebi svrha, već da je suština u razvijanju drugih kompetencija kod učenika kroz primenu IKT-a u nastavi većine predmeta.

Programski savet konferencije

Više na : https://infoepa.wordpress.com/

 

Pozivno pismo možete preuzeti ovde.

Agendu možete preuzeti ovde.

 

Podeli
Pozovite nas!