• Vesti
  • Turistički tehničari na praktičnoj nastavi u opštini Surčin

Turistički tehničari na praktičnoj nastavi u opštini Surčin

nauticko selo

U sredu, 17. oktobra 2012. godine, učenici svih razreda naše škole smera turistički tehničar bili su na celodnevnoj praksi na teritoriji opštine Surčin.

Uz pomoć JP ZA TURIZAM SURČIN, a u organizacij i pod vođstvom profesora mr Miloša Tucovića, kome su pomagali profesori Đorđe Mandić i Goran Savić, naši učenici posetili su najpoznatije i najatraktivnije turističke lokalitete na teritoriji ove opštine. Uz prethodnu pripremu na časovima, svi učenici su dobili priliku da se na terenu pokažu u najboljem svetlu tako što su u svojstvu turističkih vodiča govorili o mestima i turističkim lokalitetima pored kojih su prolazili i koje su posetili. Prva destinacija je bila Muzej jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.  Učenici su još u autobusima  govorili o koridoru 10, Aerodromu Nikola Tesla, Muzeju JRV, naselju Surčin i Italliana Mall-u. Profesor mr Miloš Tucović je upućivao i savetovao učenike  o tome  kako treba da izgleda njhovo izlaganje. Nakon  kratkog filma o istoriji vazduhoplovstva u Jugoslaviji i vrlo zanimljive priče kustosa koji je učenike upoznao sa eksponatima Muzeja JRV, produžili smo  ka Jakovu i manastiru Fenek. Mikrofoni u autobusima su ponovo prelazili iz ruke u ruku učenika koji su govorili o Jakovu, zlatnom krstu, manastiru Fenek i ribnjaku Bečmen, a priču svakog novopečenog “vodiča” drugari iz autobusa su pozdravljali aplauzom.  U manastiru Fenek učenici su od monaha čuli istoriju ovog manastira u kom se jedno vreme krio i Karađorđe, a videli smo i česticu moštiju  Sv. Petke kao i linije u podu koje obeležavaju temelje prvobitnog, porušenog manastira.

Put je dalje vodio ka Bojčinskoj šumi  o kojoj su opet govorili učenici, kao i o letnjoj pozornici Bojčin i manifestacisalas stremenji Bojčinsko kulturno leto. Nakon tridesetominutnog odmora u zaštićenoj prirodi Bojčinske šume, grupa se uputila ka nautičkom selu Biser u Boljevcima, a na putu ka ovom lokalitetu čuli smo  izlaganje o ribnjaku Živača, Tarzan plaži, kao i o nautičkom selu. U nautičkom selu učenike i profesore je dočekalo ljubazno osoblje JP ZA TURIZAM SURČIN koje je u lepo uređenoj kongresnoj sali učenicima održalo kratko predavanje o turističko-geografskim odlikama opštine Surčin, turističkim vrednostima i potencijalima za razvoj turizma. Nakon toga smo svi ručali u  restoranu na splavu u tišini prirode uz pogled na meandar reke Save, ali i visoki dimnjak Termoelektrane Nikola Tesla koji se nazirao u daljini, a koji je privlačio pažnju taman toliko da ne zaboravimo na sve one delatnosti koje prete da ugroze životnu sredinu a samim tim i turizam. Razgledali smo smeštajne kapacitete u nautičkom selu,  koji su predstavljeni sa 16 svojevrsnih sojenica i divili se njihovoj jednostavnosti i funkcionalnosti. Potom smo se uputili ka poslednjem lokalitetu, salašu Stremen. Pre dolaska na salaš od učenika smo čuli zanimljive podatke o konjičkom klubu Stremen, etno- kući Stajkov i Klubu S. U toku četrdesetominutnog boravka na salašu učenici su mogli da razgledaju konje konjičkog kluba Strmen i da uživaju u  uređenom parku. Tokom povtratka za Beograd profesor Goran Savić učenicima je govorio o turističko-geografskom položaju Srema i njegovim turističkim vrednostima.

I  učenici i profesori složili su se da su veoma zadovoljni realizacijom praktične nastave, a  zapažanja sa putovanja biće analizirana na narednim časovima.

G.S.

Podeli
Pozovite nas!