Ekskurzija 2013.

ekskurzija prag 2013

U periodu od 4. do 8. marta 2013. godine učenici trećeg i četvrtog razreda su u pratnji svojih odeljenjskih starešina, Jelene Jakšić, Danke Gaćeše, Milice Radovančev, Gorana Savića i Miloša Kosovca, posetili prestonicu Češke – Prag i mondensku banju Karlove Vari.

Učenici su prvo upoznali grad u pratnji profesora i vodiča Miloša Nišića, koji je na zanimljiv i dinamičan način govorio o istoriji Praga. Obavezni obilazak obuhvatio je šetnju gradom, počevši od Hradčana, gradske četvrti i zamka koji se u njoj nalazi, preko Karlovog mosta do samog centra u kom je astronomski sat, spomenik Janu Husu i dvorac Karlštajn.

U slobodno vreme učenici su mogli da uživaju u pogledu sa Karlovog mosta, ali i u šetnji starim delom grada, koji je ispresecan uskim kaldrmisanim ulicama, uživajući u neobičnoj arhitekturi. Zgrade su ukrašene raznovrsnim detaljima koji pripadaju različitim umetničkim pravcima – gotika, barok, rokoko, klasicizam. Posebno je lep dvorac Karlštajn koji je Voltu Dizniju poslužio kao inspiracija za crtane filmove. U novijem delu grada našu pažnju je izazvala neobična zgrada, tzv. Zgrada koja pleše, koja je prvo nazvana Fred i Džindžer, po filmskom plesnom paru.

Dok smo se šetali kroz Prag, činilo nam  se kao da je u svakoj ulici stanovao po jedan izuzetan čovek. Kafkin trag je vidan, počevši od muzeja, ali i kafea koji nosi njegovo ime i spomen-kuće, čak i nekoliko restorana. Masarik se smatra ocem češke nacije i njegov značaj i popularnost je  skoro svuda vidljiva.

Šetajući kroz grad, makar delom smo mogli osetiti drugačiji način života, ponašanja i odevanja.

Osim Praga, posetili smo i Karlove Vari, u koje su dolazili i mnogi vladari, ali i umetnici poput Mocarta, Betovena, Šopena i Bramsa. Mnogo je lepša od najskupljeg hotela u Karlovim Varima, hotela Pup, Milova kolonada, koja je izuzetno dugačka i posebno ukrašena, kao i carsko kupalište cara Franje Josifa. Na šetalištu kroz Karlove Vari, nedaleko od hotela Pup, nalazi se i kafe Elefant u kom je i čuveni nemački pesnik Gete provodio vreme.

Sa ovog putovanja i učenici i nastavnici poneli  su pregršt lepih uspomena na dobar provod, druženje i prelep grad koji su upoznali.

Slike sa ekskurzije možete pogledati u okviru galerije.

M.R.

Podeli
Pozovite nas!