• Vesti
  • Uspomene jednog crtača

Uspomene jednog crtača

Uspomene jednog crtača

Učenici naše škole su 3.4.2013. godine posetili izložbu pastela, crteža i skica Moma Kapora pod nazivom Uspomene jednog crtača u Domu Vojske Srbije.

Izložba je posvećena trogodišnjici smrti slavnog slikara, pisca i novinara iz čijeg su pera proizišli neki od najpoznatijih romana i pripovedaka koji su obeležili mladost mnogih generacija.

Na platnima Moma Kapora iskrsava čitav jedan novi svet, protkan treperavom igrom senke i svetla – beogradski alasi, ušće dveju reka, začuđenost i strah pred panoramom grada, košava i lik žene koji sve to boji specifičnom melanholijom. Na drugoj strani, fasciniraju precizni i majtorski oblikovani potezi kičicom Moma portretiste – svojom vizijom oživeo je neke zaboravljene duhove Beograda i Srbije: Marka Miljanova, Vuka St. Karadžića, P. P. Njegoša, Branislava Nušića, Duška Radovića, Desanku Maksimović, Danila Kiša i mnoge druge.

Možda je najbolje predstaviti značaj ove izložbe nekim mudrim Kaporovim rečenicama: Zvezde padaju i danju, samo to mnogi nisu u stanju da vide... Mnogo veći deo Beograda je u čežnji za Beogradom, koji ga čini lepšim nego što u stvari jeste. Beograd nije u Beogradu, jer Beograd, u stvari i nije grad – on je metafora, način života, ugao gledanja na stvari.

J.J.

Podeli
Pozovite nas!