• Vesti
  • ZAPOČET PROJEKAT "BRANIM SVOJE PRAVO NA ZDRAV ŽIVOT I ŽIVOTNU SREDINU"

ZAPOČET PROJEKAT "BRANIM SVOJE PRAVO NA ZDRAV ŽIVOT I ŽIVOTNU SREDINU"

ratno ostrvoU petak, 20. septembra 2013, započet je ekološki projekat BRANIM SVOJE PRAVO NA ZDRAV ŽIVOT I ŽIVOTNU SREDINU, koji sa učenicima naše škole realizuju Mladi istraživači Beograda i Dečji kulturni centar Beograd pod pokroviteljstvom Kancelarije za mlade Grada Beograda, izletom brodićem na Veliko ratno ostrvo.

Veliko ratno ostrvo je zaštićeno prirodno dobro koje ima tri različite zone zaštite. Zona prvog stepena zaštite je specijalni rezervat prirode u centru ostrva gde je kanal Galijaš.  Druga zona zaštite je namenjena rekreativcima, a treća zona je namenjena turistima i kupačima na peščanoj plaži Lido. Ostrvo je značajno za očuvanje biodiverziteta. Na njemu živi, gnezdi se ili se na proputovanju zadržava 198 vrsta ptica. Najznačajniji od njih je orao belorepan. U kanalu Galijaš mreste se različite vrste riba koje odlaze u Savu ili Dunav.

Dvadeset dva naša učenika, sa profesorima Svetlanom Gradinac i Milošem Kosovcem, pažljivo su slušala izlaganja Marijane Petrović iz Mladih istraživača  Beograda, Momčila Tomića iz JKP Zelenilo Beograd, Željka Stanimirovića, biologa,  i Dragane Dimitrić , turizmologa koji su iz različitih aspekata govorili o značaju ovog predela izuzetnih odlika. Svi smo se prošetali ostrvom, peli se na osmatračnicu kod kanala Galijaš, došli do obale odakle se vidi Kalemegdan i vratili se do Lida u čijoj blizini nas je čekao brodić za povratak na desnu obalu Dunava kod hotela Jugoslavija. Zadovoljni što smo dan proveli u netaknutoj prirodi udaljenoj od naše škole svega kilometar i po, na povratku smo na Dunavu uz obalu Ratnog ostrva  videli jato labudova.

S.G.

Podeli
Pozovite nas!