• Vesti
  • Dan Svetog Save u EPA školi

Dan Svetog Save u EPA školi

slavaNa Dan Svetog Save, u ponedeljak, 27. januara 2014. u 11.30 sati,  u Sali „Josif Pančić“ u Zadužbini Ilije  Milosavljevića Kolarca, svečano je obeležena školska slava.

U prisustvu naših učenika, profesora, predstavnika Školskog odbora, Saveta roditelja i prijatelja  škole,  crvena nit programa bila je misao Izaberi svoj put,  koja je pratila trag prosvetitelja Svetog Save kao našeg prvog učitelja.

Posle Svetosavske himne koju je zapevala naša učenica, Nataša Udovičić, a prihvatili je svi, školsku slavu započeo je sveštenik Saborne crkve obredom rezanja slavskog kolača i prigodnom omilijom kojom je poželeo svima uspeh i napredovanje u prosvetnom radu. Potom se publici  obratila Nevena Sarić Pavlović, pomoćnik direktora, koja je svima čestitala školsku slavu i  najavila  našeg  specijalnog gosta, publicistu Jovana Đorđevića, autora knjige Šareni svet kazivanja, koji  je veoma slikovito i rečito  ispričao nekoliko manje poznatih zanimljivosti iz života Svetog Save. Sledeći lajtmotiv svečanosti , maturantkinja  Marija Kovačević, izgovorila je svoju besedu Izaberi svoj put kojom se obratila svojim vršnjacima poručujući  im da budu odgovrni za svaki svoj postupak i da imaju jasan i plemenit cilj kojem treba da teže.

Na scenu su zatim stupili naši bivši đaci, prva i druga generacija  učenika  koji su maturirali 2011. I 2012, a  koji su sada uspešni studenti različitih fakulteta.  Njih su predstavili njihove odeljenske starešine, a oni su govorili o svom studiranju  i sećali se ne samo uspešnog učenja i rada u vannasatvnim aktivnostima, već i nestašluka i anegdota. Oni su dokaz da se predanim radom,  posvećenošću i dobro izabranim putem sigurno stižedo cilja.

Čestitkama i  pozdravnom besedom obratio se potom  direktor škole, Mirko Sarić, koji je istakao višestruku ulogu Svetog Save u različitim sferama delatnosti i naglasio da je ovogodišnja naša školska svečanost posvećena  njegovom delu i praćenju njegovog puta.  Poželeo je učenicima da teže da slede put Svetog Save  i da budu uporni u ostvarivanju svojih ciljeva na korist svojih roditelja i svoje države.

Svečanost je nastavljena prigodnim koktelom i druženjem, a mi želimo da upamtimo reči našeg gosta, Jovana Đorđevića ,koji je parafrazirao reči Svetog Save da mi iz pasivnog stanja treba da pređemo u aktivno, da zidamo raskošno od čvrstog maretijala, ali i emocijama. Lepotu spoljašnjeg sveta treba da gradimo iz unutrašnjeg bića.  Granica između spoljašnjeg i unutrašnjkeg sveta je lepota. Ma koliko prostrani bili naš duh i um, mogu se pronaći i ispuniti u takvom svetu.

S.G.

Podeli
Pozovite nas!