• Vesti
  • DRAGOCENA POSETA MUZEJU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

DRAGOCENA POSETA MUZEJU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

muzej spcUčenici prvog razreda posetili su 28. februara Muzej Srpske pravoslavne crkve i time, vizuelno i u razgovoru sa kustoskinjom, upotpunili svoja saznanja iz istorije, srednjovekovne književnosti i drugih predmeta, ali i svoje opšte kulture.

Muzej Srpske pravoslavne crkve je osnovan 1954. godine, a od prošle godine je uspešno obnovljen.

Učenici su imali priliku  da prođu kroz Muzej koji čuva duhovno blago nasleđeno od trinaestog veka do današnjih dana. Tu su, pre svega, ikone, rukopisne i štampane bogoslužbene knjige, predmeti, zatim mnogobrojna dokumenta od istorijskog značaja, poznate slike, i drugo.

Najveću pažnju naših učenika izazvao je ogrtač  kneza Lazara urađen pre 1389. godine. Na njemu se nalaze heraldički znaci, lavovi u dvostrukom žakar-tkanju, a šlem sa volovskim rogovima stavljen je na dugme urađeno tehnikom emajla. Ovaj heraldički znak je zastupljen na novcu i pečatima kneza Lazara.

U centralnom delu, gde je prava duhovna riznica, najviše se zadržalo u prostoriji gde su izloženi plaštanica kralja Milutina i Jefimijina „Pohvala knezu Lazaru“ o kojima su učenici dosta naučili u nastavi srpskog jezika i književnosti.

Pažnju naše grupe privukao je i izloženi kivot kralja Stefana Dečanskog iz manastira Dečani iz 1343. godine i ikona čuvenog monaha ikonopisca iz 16. veka Longina.

Na kraju ove lepe i korisne posete učenici naše škole su se fotografisali i zapisali nekoliko dragocenih reči u knjigu utisaka − tek da se zna da smo bili u Muzeju Srpske pravoslavne crkve.

B.M.

Podeli
Pozovite nas!