• Vesti
  • POSETA MUZEJU ISTORIJE JUGOSLAVIJE

POSETA MUZEJU ISTORIJE JUGOSLAVIJE

mij2Učenici četvrtog razreda su 3. aprila bili na izložbi „Sto dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“ u Muzeju istorije Jugoslavije.Sve slike uglavnom datiraju iz  prve polovine 20. veka i one su prikaz subjektivnog doživljaja sveta umetnika, kao i socijalnih prilika u vreme kada su nastale.

Najznačajnije škole slikanja i centri svih dešavanja u vezi umetnosti bili su Pariz, Beč i Minhen, u kome se nalazio atelje Antona Ažbea, jedan od najpoznatijih impresionstičkih ateljea.

Predstavnica srpskog impresionizma je Nadežda Petrović, za  koju se kaže da je išla ispred svog vremena, i ima mnoštvo dela od kojih nam je pažnju privukla slika „Pogreb u Sićevu“ koja je sjajan primer slobode gestikulacije.

Dela srpskog impresionizma nastaju u vreme Prvog svetskog rata, u kratkim pauzama između bitaka, pa se zato ovaj stil naziva stilom sreće, blagostanja i unutrašnje snage. Takve su slike Koste Milićevića, naprimer „Prodor sa Krfa“, kao i „Venera“ od Živorada Nastasijevića.

Kroz mnoga dela se prožimaju geometrijski elementi i razni kontrasti: muškog i ženskog, dinamičnog i statičnog… Odličan primer je „Pijana lađa“ Save Šumanovića.

Kako smo napomenuli da se kroz dela ispoljava subjektivno viđenje sveta umetnika, naišli smo na slike Milene Pavlović Barili, na njen autoportret  u kome predstavlja svoje unutrašnje „ja“ i svoj alter ego, na taj način što je sebe predstavila u trenutku u kojem slika, dok je strelac spreman da odapne strelu u njenom pravcu. Vrlo je moguće da je pokušala da naglasi da ona radi sve što želi, bez obzira na prepreke.

Savetujemo svima da posete ovu izložbu koja traje do 18. maja i da pokušaju da uživaju u umetnosti i u sagledavanju ideja i shvatanjima poznatih stvaraoca.

M.Ž.

Podeli
Pozovite nas!