• Vesti
  • REPUBLIČKO TAKMIČENJE U SIMULACIJI SUDSKOG PROCESA

REPUBLIČKO TAKMIČENJE U SIMULACIJI SUDSKOG PROCESA

NAŠA MARIJA ŽILIĆ NAJBOLJI SUDSKI VEŠTAK

sudjenje

U zdanju Opštine Zemun u subotu,  5. aprila 2014. godine, organizovano je  celodnevno ekipno nadmetanje učenika pravnih tehničara  u simulaciji sudskog procesa.

Članovi petočlanog žirija koji su pratili  i ocenjiovali takmičenje bili su: sudija Dušica Savić, predsednik Advokatske komore Beograda Slavko Jelovasc, javni tužilac Rosanda Svilanović, predstavnica  Ministarstva prosvete Emina Najdanović i profesor Univerziteta Megatrend , Sveto  Nogo, koji je bio i predsednik žirija.

U takmičenju su učestvovale ekipe osam  škola iz Beograda, Jagodine, Zemuna,  Sremske Mitrovice, Kragujevca, Niša, Kruševca i Petrovca na Mlavi.

Boje naše škole branili su Filip Božović kao sudija, David Barjaktarović kao tužilac, Marija Kovačević kao branilac, Marija Žilić kao sudski veštak, Marina Jovanović kao oštećena, i Nikola Mirosavljević kao optužen i. Za takmičenje ih je priprem ala profesorka Maja Josifov.

Naša škola je prvi put učestvovala u ovom takmičenju, a njihov  nastup je bio veoma zapažen.

Posle dvočasovnog većanja žiri je prvo mesto dodelio ekipi škole domaćina, Pravno-birotehničkoj školi „Dimitrije Davidović“ iz Zemuna, drugoplasirana je Pravno-poslovna škola iz  Niša, a treću nagradu osvojila je Ekonomsko-trgovinska škola iz Kruševca.

Nagrade za najbolju simulaciju sudije, tužioca i optuženog osvojili su Aleksandar Mitrović, Nikolina Tintor i Igor Lehki, svi  iz PBŠ ''Dimitrije Davidović''.  Nagradu za najuspešnijeg branioca dobio je Nikola Nikodić iz Pravno-poslovne škole iz Beograda,  najbolji svedok je Dajana Božilović iz Jagodine,  a najbolji  veštak je   Marija Žilić  iz naše  škole.

PBŠ ''Dimitrije Davidović'' iz Zemuna kao  pobednička škola, biće domaćin Republičkog takmičenja  i 2015. godine.

Svi učesnici takmičenja saglasni su da je postignut cilj, a to je podsticanje i produbljivanje znanja, veštine govorništva, argumentacje, utvrđivanje kauzaliteta i primene pravne logike.

S.G.

Podeli
Pozovite nas!