• Vesti
  • ISTORIJSKI PUTOKAZI NA NOVOM GROBLJU

ISTORIJSKI PUTOKAZI NA NOVOM GROBLJU

U ponedeljak, 13. oktobra, nastavili smo da obilazimo spomenike u Beogradu povodom obeležavanja 100-godišnjice Prvog svetskog rata. Ovog puta posetili smo Novo groblje kao mesto na kojem se na najlepši način čuva kultura sećanja. Pored profesorke Jelene Jakšić, koja je bila naš glavni vodič, u otvorenom istorijskom času učestvovali su i Bojana Kisin, PR Novog groblja, direktor škole Mirko Sarić, Momčilo Mićić, rukovodilac PJ „Novo groblje“ i mr Dragan Blatovski, generalni direktor.

Naša maršruta kretala se od spomenika Nikoli Pašiću, vojvodi Živojinu Mišiću, vojvodi Radomiru Putniku, heroini Prvog svetskog rata Milunki Savić i ruskom carskom poslaniku Nikolaju Hartvigu.

Posetili smo i spomen kosturnicu srpskih vojnika, branilaca Beograda, kao i rusku kapelu i spomenik ruskim vojnicima koji su poginuli u Prvom svetskom ratu boreći se na strani Srbije. Veliki doživljaj za učenike bio je ulazak u spomen kosturnicu srpskih vojnika,branilaca Beograda. Na svakom grobu smo zapalili sveću i ostavili crvenu ružu. O svakom od ovih velikana govorio je i po jedan naš učenik. Kod groba Milunke Savić dočekala nas je i novinarska ekipa TV Studija B koja se direktno uključila u program i snimila zanimljiv prilog o našoj poseti.

Šetnju Novim grobljem završili smo na grobu majora Dragutina Gavrilovića gde smo čuli zanimljive detalje iz biografije slavnog majora i gde je naš učenik Vuk Munjiza veoma poletno izgovorio čuvenu majorovu besedu Govor braniocima Beograda.

Bio je ovo još jedan čas istorije i rodoljublja za pamćenje.

S.G.

Podeli
Pozovite nas!