• Vesti
  • I NJIHOVA DELA SU BESMRTNA

I NJIHOVA DELA SU BESMRTNA

Na sedamdesetogodišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra 2014. godine, učenici prvog razreda u pratnji odeljenjskog starešine, nastavnika istorije, Jelene Jakšić i direktora škole, Mirka Sarića, posetili su Groblje Oslobodiocima Beograda i održali javni čas istorije.

Tema javnog časa bili su događaji koji su obeležili istoriju Srba u dvadesetom veku sa akcentom na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata i sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda.

Podsetili smo se stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu i najviše oktobarskih događaja iz 1944. godine, kada su udružene snage partizanskih jedinica i jedinica Crvene armije herojskom borbom oslobodile Beograd nakon 1287 dana okupacije. U žestokim borbama živote je dalo 2953 partizanska vojnika i 976 crvenoarmejaca.

Učenici su obišli groblje, susreli se sa učesnicima, oslobodiocima Beograda, kao i sa njihovim potomcima, koji su stigli iz svih krajeva bivših jugoslovenskih republika, položili ruže na spomen ploče poginulih vojnika i odali poštovanje i zahvalnost za trenutke mira i spokoja koje im je donela njihova nesebična borba od pre sedamdeset godina.

Podeli
Pozovite nas!