• Vesti
  • Filmski festival SLOBODNA ZONA

Filmski festival SLOBODNA ZONA

Učenici naše škole prisustvovali su 12. i 13. novembra  desetom jubilarnom festivialu SLOBODNA ZONA u Dvorani dečjeg kulturnog centra. Festival se održavao u osam bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Naši učenici su  pratili dve školske projekcije, filmove “Abeceda“ i “Girlhood“.

Film“Abeceda“ je nemački dokumentarni film režisera Irvina Vagenhofera. Film je osvojio velike nagrade na Berlinalu 2014, u Zagrebu Dox, u IDFA Amsterdam i Međunarodnom filmskom festivalu  na Novom Zelandu.

Film“Girlhood“  je francuski igrani film, režirala ga je Selin Scijama. I ovaj film je osvojio prestižne nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, Međunarodnom filmskom festivalu u Edinburgu i Međunarodnom filmskom festivalu u Njujorku-Tribeca.

Obratili smo  pažnju na poruke ovih filmova i komentarisali smo ih na časovima odeljenske zajednice. Filmovi se bave decom koja su pretrpela verbalno ili fizičko nasilje. Ovaj problem shvatili smo krajnje ozbiljno i pokušali  smo  se da se stavimo u kožu te dece. Shvatili smo da je poljuljan  moral u tinejdžerskom društvu i da treba tome da posvetimo više pažnje.

Sara Agatonović 3/1

Podeli
Pozovite nas!