• Vesti
  • Poseta Narodnoj biblioteci

Poseta Narodnoj biblioteci

Učenici drugog razreda Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju imali su priliku da se 25. novembra 2014. bolje upoznaju sa istorijom i značajem Narodne biblioteke Srbije. Sa velikim interesovanjem saslušali su vodiča koji je sa pažnjom želeo da razjasni sve zanimljive činjenice i da detaljnije objasni funkcionisanje ove ustanove.

Mogli su videti na koji se način postaje član biblioteke, kako streba ponašati u ovoj ustanovi i kako se mogu pripremati za ozbiljne ispite koji im predstoje i kako funkcioniše pretraga štiva. Pretraga knjiga može se odvijati putem kompjutera ili na stariji način . Sa zainteresovanošću su saslušali zanimljivosti iz života naših velikana koji su odlučili da svoju ostavštinu zaveštaju Narodnoj biblioteci. Među tim ličnostima nalaze se i Miloš Crnjanski i Milan Rakić.

Narodna biblioteka je оsnovana 1832. godine i najstarija je ustanova kulture u Srbiji. Nastala je kao svojevrsni depozit knjiga, zatim je bila u sastavu Knjaževsko-tipografijske biblioteke, Biblioteke Popečiteljstva prosveštenija, nakon toga je okupila više biblioteka javnih i državnih nadleštava i otkupila nekoliko privatnih biblioteka (Lukijana Mušickog, Josipa Šlezingera), da bi vremenom izrasla u nacionalnu biblioteku.

Prvi svetski rat doneo je mnogo nesreće Biblioteci. U bombardovanju je stradao deo fonda, preostali fond je preseljen na više mesta u Beogradu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici. Deo fonda dospeo je i do Sofije, ali je posle rata vraćen. Nestalo je dosta građe, rukopisa, knjiga i novina.

Početkom Drugog svetskog rata, u bombardovanju Beograda, Biblioteka je izgorela do temelja. Tada je izgubljen veliki deo fonda, katalozi i inventari. Obnova fonda počela je još za vreme rata da bi nakon njega postala intenzivnija.

Učlanjavanje se obavlja na glavnom informacionom pultu na prvom spratu. Članovi mogu biti punoletni građani, lica mlađa od 18 godina ukoliko imaju ličnu kartu kao i strani državljani kojima je za upis potreban pasoš. Podaci o učlanjenom licu zaštićeni su u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Učenici su uspeli da vide i čitaonicu Narodne biblioteke i da konstatuju da su tu uslovi za učenje veoma prijatni. Ovu posetu organizovala je profesorka srpskog jezika i književnosti Dragana Stamenkov Ilijić sa ciljem da učenike dodatno informiše o radu ove ustanove.

Vodič se oprostio od nas i sa osmehom na licu rekao: „Nadam se da ćete i vi postati naši članovi.“

Filip Nikolić 2/3

Podeli
Pozovite nas!