• Vesti
  • KNJIŽEVNO PODNE SA MIODRAGOM MATICKIM

KNJIŽEVNO PODNE SA MIODRAGOM MATICKIM

Tradicionalno se u našoj školi u novembru održavaju književna podneva kojima prisustvuju svi učenici i profesori. Ove godine, u četvrtak, 27. novembra u podne, gost naše škole bio je naučnik i kulturni poslenik, Miodrag Maticki, pisac više romana, knjiga pesama i pripovedaka. Miodrag Maticki je i potpredsednik Matice srpske i predsednik Vukove zadužbine.

Tema našeg književnog podneva bilo je predstavljanje najnovije knjige pripovedaka Miodraga Matickog Ceger pun ljubavi. To je knjiga priča o susretima, razgovorima ili ćutanju sa običnim ljudima, najčešće na pijaci, o njihovim brigama, tajnama, naporima da prodaju svoju robu, njihovoj životnoj filozofiji i borbi za opstanak u kojem ima više radosti nego tuge…Moderator susreta je bila profesorka Svetlana Gradinac, a naši učenici Nevena Šekularac, Kristina Samardžić, Katarina Dobraš, Ana Slavković, Lav Pejović, Ivan Vasković i Vuk Munjiza veoma nadahnuto su čitali odabrane tekstove.

Miodrag Maticki je objasnio zašto mu se knjiga tako zove, koje teme ga fasciniraju, da li je za njega pisanje dijalog sa čitaocima ili sa samim sobom, da li pisnje smatra “ubijanjem života” ili stvaranjem života, koji je najbolji redosled za pisanje priča, ali i pismenih zadataka. Primetio je da su naši učenici veoma radoznala i pažljiva publika.

Na kraju susreta tročlani žiri je izabrao učenika koji je postavio najzanimljivije pitanje i koga je autor darivao svojom knjigom sa posvetom. Nagrađeno pitanje bilo je: >Koliko ste priča napisali o ženama koje ste voleli?

Pitanje je postavio Luka Banićević 2/2.

S.G.

Podeli
Pozovite nas!