• Vesti
  • Kako izaći iz vrzinog kola

Kako izaći iz vrzinog kola

Jezičko podne

U našoj školi, u sali Josif Pančić Kolarčeve zadužbine, imali smo čast da početkom meseca novembra ugostimo Svetlanu Slijepčević i čujemo njeno predavanje o jeziku pod nazovom Kako izaći iz vrzinog kola.

Svetlana Slijepčević je rođena 1986. godine u Jagodini. Završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za srpski jezik i književnost. Trenutno radi istraživanje za doktorsku disertaciju o političkom diskursu. Zaposlena je na Institutu za srpski jezik SANU na izradi Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU. Osnivač je i urednik sajta Jezoikofil (www.jezikofil.rs), koji se bavi jezičkom kulturom. Sa ovim sajtom naši učenici su se sretali tokom redovne nastave srpskog jezika, ali i neformalno putem objava na fejsbuk stranici Epa srpski jezik. Svetlana piše radove iz različitih oblasti lingvistike, priče, pesme, eseje, kolumne, blog (www.tlanasblog.wordpress.com); lektoriše, predavač je na seminaru za strane studente Međunarodnog slavističkog centra na Filološkom fakultetu.

O svemu ovome mogli smo da čujemo od ove lepe, harizmatične i pristupačne dame. Za učenike naše škole Svetlana je u prvom delu izlaganja pripremila prezentaciju o rečniku na kome profesionalno radi i o frazeologizmima i izrazima. Učenici su, u ovom delu izlaganja, mogli naučiti kako se koristi Rečnik SANU na primerima nekih odrednica. U drugom delu izlaganja gošća je odgovarala na pitanja o odnosu jezika i društva, popularne kulture i jezika, politike i jezika...

Lepo gostovanje začinili smo neformalnim stručnim usavršavanjem nastavnika jezika i društvenih nauka i Svetlane Slijepčević.

B.M.

Podeli
Pozovite nas!