• Vesti
  • OBELEŽEN DAN SVETOG SAVE U EPA ŠKOLI

OBELEŽEN DAN SVETOG SAVE U EPA ŠKOLI

Dan Svetog Save obeležen je svečanim programom u sali Josif Pančić 27. januara 2015. Program je započeo Himnom Svetom Savi i rezanjem slavskog kolača, a potom nam se prijatelj naše škole, profesor i publicista Jovan Đorđević, obratio svetosavskom besedom.

On je naglasio da se školska slava posvećena Svetom Savi prvi put proslavila u Zemunu 1812. Svetosavlje je svež izvor iz koga učimo da je za Svetog Savu najveći hram bio čovek. Ulagao je u zemlju, čoveka i crkvu. Sava< je simbol sazvučja univerzalnog i nacionalnog. Velika umešnost Svetog Save je što je umeo narod da podigne iz pasivnog stanja u aktivno. Jovan Đorđević je poručio našim učenicima da sreća nije kad vam neko nešto pokloni, već kad se sami izborite za to. Savino delo treba da nas podseća da idući životnim putem ne treba da dozvolimo da nam senka zakloni svetlost.

Pevačka grupa naših učenica na čelu sa Tijanom Nišavić otpevala je jednu kosovsku narodnu pesmu, a potom su naši učenici Tea Taubner, Sofija Mijatov i Vuk Munjiza govorili o putokazima Svetog Save koje mi danas možemo prepoznati kao vrednosti koje treba da sledimo.

Profesorka Svetlana Gradinac je u nastavku svečanosti predstavila novi, deseti broj našeg časopisa EPA glas, prelistavala je stranice i preporučila najzanimljivije tekstove.

Na kraju programa direktor škole Mirko Sarić podsetio je da su iz naše škole izašle generacije uspešnih đaka. Svima je čestitao školsku slavu i poželeo im uspeh u savladavanju znanja.

Posle svečanosti svim učenicima, gostima i profesorima uručen je deseti broj EPA glasa, posluženi su žitom, a gosti i profeosri su pozvani na koktel.

S. G.

Podeli
Pozovite nas!