• Vesti
  • POSETA GALERIJI SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI

POSETA GALERIJI SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI


JOVAN  BIJELIĆ
(1884- 1964)

U četvrtak, 12. februara. 2015. godine smo, sa  profesorkom srpskog jezika i književnosti Draganom Stamenkov Ilijić, posetili  Galeriju Srpske akademije nauka i umetnosti. Povod je bila izložba slika jednog od najreprezentativnijih autora sa prostora bivše Jugoslavije  -  Jovana Bijelića.

Izložbom  je obeleženo  pedeset godina od smrti poznatog umetnika, koji je najveći deo svog života proveo u Beogradu. Upravo je Beograd bio okosnica za izbor 48 slika poznatog umetnika - sva dela svedoče o njegovim raznolikim vezama  sa gradom koji je voleo. Otuda i naslov izložbe "Beograd Jovana Bijelića".

Studirao je slikarstvo u Pragu, Parizu i Krakovu.  U atmosferi posleratne obnove i modernizacije nove jugoslovenske prestonice, 1919. godine Bijelić je  učestvovao u formiranju Grupe umetnika koja je okupljala književnike, likovne umetnike i  muzičare, a čiji je cilj bio razvoj kulturnog života grada.

Bio je scenograf  Narodnog pozorišta, igrao šah u Jugoslovensko-poljskom klubu, a bio je i član  Društva prijatelja Francuske. U svom ateljeu, na tavanu Druge muške gimnazije, otvorio je sopstvenu slikarsku školu.

Izložba je podeljena u dva segmenta: "Beogradska stvarnost i imaginarna Bosna" i "Građanska etikecija i boemski nemar".

Po rečima autorke, dr Simone Čupić,  Bijelić je pravi primer kako  čovek široke kulture  svojim životom i radom obogaćuje sredinu u koju je došao: "Ova izložba podseća upravo na to - kako bi se trebalo ophoditi prema Beogradu kada u njega dođete i rešite da u njemu ostanete."

Ivona Andrić 3/3

Podeli
Pozovite nas!