• Vesti
  • U Muzeju Srpske pravoslavne crkve

U Muzeju Srpske pravoslavne crkve

Učenici prvog i trećeg razreda naše škole, u pratnji Dragane Stamenkov, Ilijić, profesorke srpskog jezika i Gorana Savića, profesora geografije, posetili su 19. februara Muzej Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u zgradi Patrijaršije.

Imali smo priliku da vidimo stalnu postavku koja sadrži najvredniju kolekciju rukopisnih knjiga, stare štampane knjige, odeću, značajne bogoslužbene i crkvene predmete, kao i razne ikone i slike.

Posebnu pažnju privukli su eksponati nulte kategorije, od neprocenjive važnosti, kao što su plašt kneza Lazara ukrašen lavovima u skoku, kojeg je on nosio u Kosovskom boju ili zlatom vezena Pohvala knezu Lazaru monahinje Jefimije.

Tu je i plaštanica kralja Milutina Nemanjića, tkana oko 1300. godine, kojom su se posle smrti prekrivala tela vladara, najstariji tekstil te vrste na Balkanu i među najstarijima u Evropi.

Tokom ove posete mogli smo da naučimo mnogo o srednjovekovnoj istoriji Srbije, a predmeti koji su izloženi u muzeju predstavljaju dragocene originale za koje nismo mogli ni da pretpostavimo da su sačuvani.

Lav Pejović 1/3

Podeli
Pozovite nas!