• Vesti
  • Izložba u Prirodnjačkom muzeju o putovanjima Josifa Pančića

Izložba u Prirodnjačkom muzeju o putovanjima Josifa Pančića

Učenici svih razreda naše škole posetili su 13. marta, sa nastavnicama Jelenom Jakšić, Anđelkom Mustur i Majom Joksić, izložbu Putovanja: Josif Pančić (1814–1888) u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu koja je otvorena do kraja aprila. Kustos muzeja nas je proveo kroz život i delo ovog velikana naše botanike.

Videli smo originalne herbarske primerke biljaka na osnovu kojih je Pančić opisao nove vrste za nauku, među kojima su belocvetna čuvarkuća (Sempervivum leucanthum Panč.) i srpska perunika (Iris serbica Panč).

Videli smo i herbarske primerke Pančićevih biljaka iz Srbije i sa Balkanskog poluostva, knjige o flori Srbije među kojima je i njegovo kapitalno delo: „Flora Kneževine Srbije“, kao i lične predmete koji su korišćeni za terensko istraživanje (metalna kutija za prikupljanje biljaka, pinceta, lupa).

Izložba je obogaćena video projekcijama sa preko 200 fotografija biljaka koje je determinisao Pančić, fotografisanih u svom prirodnom ambijentu.

Nakon predavanja i razgledanja eksponata, naši učenici su učestvovali u kvizu Planinarimo s Pančićem, osvojimo vrh znanjem.

Pitanja u kvizu bila su raznovrsna, pa je pored pitanja vezanih za sadržaj izložbe, bilo I pitanja iz biologije, geografije, fizike, matematike i hemije.

Naši učenici poseduju takmičarski duh, pa im se ovaj kviz dopao i rado su učestvovali u njemu. Borba je bila teška i neizvesna, do samog kraja se nije znao pobednik. Pohvalićemo obe ekipe, a naročito pobedničku, pod vođstvom Filipa Nikolića, učenika drugog razreda.

M.J.

Podeli
Pozovite nas!