• Vesti
  • U Muzeju Vuka i Dositeja

U Muzeju Vuka i Dositeja

vukidositejUčenici prvog razreda naše škole sa  Draganom Stamenkov Ilijić, profesorkom srpskog jezika, posetili su 2.aprila 2015. izložbu Putevima Miroslavljevog jevanđelja u Muzeju Vuka i Dositeja.

Imali smo jedinstvenu priliku da vidimo originalan 166. list Miroslavljevog jevanđelja koji se čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu i koji je prvi put bio izložen u Srbiji.

Posetili smo i stalnu postavku Muzeja koji je posvećen dvojici velikana srpske kulture i pismenosti, prosvetitelju Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću.

Muzej je otvoren 28. februara 1949. godine i nalazi se u kući u kojoj je jedno vreme bila Velika škola, koju je osnovao upravo  Dositej Obradović. To je bila prva viša škola u Srbiji, koja se kasnije razvila u univerzitet.  Vuk Karadžić je bio jedan od prvih učenika.

Zbog svoje arhitektonske i istorijske vrednosti, zdanje Muzeja zaštićeno je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Zbirka eksponata Vuka Karadžića  je bogatija, a čine je lični i porodični predmeti, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa.

Lični predmeti Dositeja Obradovića uništeni su u požaru još 1813. godine. Zbog toga se deo muzejske zbirke koja se odnosi na njega uglavnom zasniva na likovnim prilozima, arhivskoj građi, Dositejevoj prepisci i knjigama, među kojima su prva izdanja njegovih dela.

Lav Pejović 1/3

Podeli
Pozovite nas!