• Vesti
  • EKSKURZIJA SREDNJE ŠKOLE ZA EKONOMIJU, PRAVO I ADMINISTRACIJU

EKSKURZIJA SREDNJE ŠKOLE ZA EKONOMIJU, PRAVO I ADMINISTRACIJU

ekskurzija 2015Kiša je u majskom d-molu ispratila autobus đaka prvog i drugog razreda na putu ka Lazarevcu. U autobusu smeh, pesma, radost i sreća zbog putovanja. Bio je to  pokušaj da se snagom mladosti rasteraju oblaci. Za sada, bezuspešan.

Stigli smo u Lazarevac. U Lazarevcu smo obišli spomen-kosturnicu poginulim junacima u Kolubarskoj bici. Naša razredna, profesorka istorije, i naš profesor geografije, dočarali su nam taj nesvakidašnji događaj.

Sledio je odlazak u Orašac, a potom u neobičnu pećinu Risovaču. Najzanimljiviji deo ekskurzije bila je ova pećina. Polumračna pećina sa ponekim svetalcem u boji, žubor malog potočića i razne skulpture – sve to  je činilo posebnu, bajkovitu  atmosferu.

Putovanje se nastavilo  ka Aranđelovcu, gde smo imali malo   slobodnog vremena. Usledilo je noćenje na planini Rudnik. I ovoga puta smo budni dočekali svitanje.

Drugog ekskurzijskog jutra obišli smo značajne manastire, spomenike i komplekse. Prva destinacija bila je Ljubić, na čiji značaj nas je podsetila legendarna istorijska priča o bici koja se tu odigrala. Put nas je vodio dalje prema Kraljevu. U Kraljevu je bilo sumorno, jer je kiša  i dalje padala. Tu smo obišli Spomen-park Kraljevački oktobar,o kome su nam nešto više rekli naši profesori koji su svojim pričma, u trenutku, rasterali  kišu i sumorne oblake. Na raskošnom kraljevačkom Trgu srpskih ratnika   napravili smo mali predah, a potom posetili  čuvenu zadužbinu Stefana Prvovenčanog, manastir Žiču. Žiča je jedan od naših  najznačajnijih manastira. O njegovoj istoriji nam je govorila  tamošnja monahinja.

EPA nas je dovela i u našu čuvenu “ljubavnu“ Vrnjačku Banju. Prošetali smo centrom Banje, kupovali razne suvenire, a neki su kupovali katance i kačili ih na čuveni most zaljubljenih. Do kraja drugog dana ekskurzije obišli smo još dva manastira-Ljubostinju  i Kalenić. Manastir Ljubostinja je zadužbina kneginje Milice, a manastir Kalenić je zadužbina Bogdana,visokog dostojanstvenika kneza Lazara,a kasnije Despota Stefana. Usledilo je noćenje u poznatom kompleksu „Šumarice“ u Kragujevcu.

Poslednjeg, trećeg dana ekskurzije obilazili smo razne destinacije i spomenike: spomenik „Šumarice“, manastir Vraćevšnicu (jedan od najlepših ženskih manastira Srbije), manastir Voljavču (mesto zasedanja prvog Praviteljstvujušćeg sovjeta).

Pretposlednja destinacija  je bila  Topola. Popeli smo se na Oplenac i tamo obišli Muzej Karađorđevića, Karađorđevu veliku i raskošnu crkvu i istoimeni konak. Poslednje sate  naše nezaboravne ekskurzije proveli smo ispred manastira Pokajnice i prvobitnog Karađorđevog groba u šumi. Naime, tada nam se pokvario autobus i nekoliko sati smo stajali u predivnoj šumskoj prirodi. Svi smo želeli da tamo ostanemo do jutra zbog druženja, ali naš heroj-vozač je uspeo da nas izbavi iz šume i popravi autobus.

Vrhunac ekskurzije bila je žurka u autobusu koju ćemo svi pamtiti. Svi smo bili zadovoljni onim što smo videli i doživeli, kao i dobrom olrganizacijom ekskurszije.

Viktorija Samardžić, 1/3

Podeli
Pozovite nas!