• Vesti
  • KOCKANJE SA ŽIVOTOM NIJE IGRA

KOCKANJE SA ŽIVOTOM NIJE IGRA

kockanje

Učenici trećeg i četvrtog razreda sa svojim profesorima učestvovali su u četvrtak, 5. novembra 2015. u Opštini Stari grad, u edukativnom programu za prevenciju patološkog kockanja u radionici koju su osmislili psiholog Žarko Trebješanin i dr Vera Trbić sa glumcem Ivanom Jeftovićem na temu Kockanje sa životom nije igra.

Dr Vera Trbić je naglasila da je kockanje igra koja donosi veliko zadovoljstvo i uzbuđenje, ali ako ona postane opsesija i zavisnost, onda je to bolest koja uništava ne samo kockara nego i njegove najbliže. Kockanje je privlačno i danas veoma pristupačno mladima koji veruju da će na taj način lako i brzo doći do velike svote novca. Motiv patološkog kockanja opisao je Dostojevski u svom romanu Kockar, Puškin u delu Pikova dama, naš Nikola Tesla u knjizi Moji izumi i Laza Lazarević u pripoveci Prvi put s ocem na jutrenje.

Tri dramske minijature na temu patološkog kockanja uspešno je uz pomoć publike izveo glumac Ivan Jeftović. Ove ilustracije doprinele su boljem razumevanju kako se obično kockanje ili klađenje mogu pretvoriti u bolest zavisnosti. Kako je pet procenata stavnovništva redovno patološki zaokupljeno kockom, a broj mladih kockara se povećava, ova radionica je odlična preventiva za sve naše učenike.

S.G.

 

Podeli
Pozovite nas!