• Vesti
  • U Porodici bistrih potoka

U Porodici bistrih potoka

porodica bistrih potoka

Tri vredna i kreativna člana novinarske sekcije, Viktorija Samardžić, Tijana Nišavić i Miloš Milićević, osmislili su intervju za naš novi broj EPA glasa s Božidarem Mandićem, osnivačem Porodice bistrih potroka, koja se već 29 godina nalazi u Brezovici, na živopisnim padinama planine Rudnik.

Božidara Mandića su 19. novembra 2015. posetile naša profesorka Svetlana Gradinac i Marijana Petrović, članica upravnog odbora Škole za opstanak i zamolile ga da odgovori na pitanja iz objedinjenog intervjua.

Božidar Mandić nas je tog novembarskog sunčanog dana dočekao otvorenog srca i ruku, pričao nam je o svojoj ideji da živi u skladu sa prirodom, naveo je da je vreme resurs koji za njega ima najvišu vrednost jer mu omogućava da razmišlja, stvara, da razgovara sa brojnim ljudima koji mu dođu u pohode sa željom da upoznaju njegov rad i avangardno stvaralaštvo ili ućestvuju u brojnim aktivnostima ove komune. Preko 40000 ljudi iz svih krajeva naše zemlje i sveta posetilo je Porodicu bistrih potoka. Božidar nam je pokazao sve objekte koji su građeni u tradicionalnom duhu šumadijske narodne arhitekture, a u kojima se krajem leta održava festival ŠUMES, ili se izlažu dela avangardnih umetnika - slikara, ili su to kuće u kojima se živi i u kojima se smeštaju brojni gosti. Tu su i ostave, letnja kuhinja sa tremom, kućica za decu. Oko svih objekata su prostrane livade na kojima su autohtone sorte voća - jabuka, krušaka, šljiva. Na jednom proplanku je bašta na kojoj je još bilo svežeg povrća za ukusnu čorbu koju je Božidar skuvao i poslužio na drvenom stolu koji je sam napravio na livadi. Pričao nam je o svom novom romanu Pertle koji je ove godine izašao u izdanju Službenog glasnika, o tome kako nalazi sagovornike među rudničkom decom za emisije za decu Radio Beograda, kako se igra sa svoja četiri unuka kad mu dođu u posetu, kako piše na pisaćoj mašini tekstove za Kulturni dodatak Politike i kolumne za novine Danas, kako uspeva da smesti i preko 100 gostiju koji učestvuju na pozorišnom festivalu Šumes, kako razgovara sa ljudima i osluškuje prirodu. Jednom nedeljno dolazi u Beograd da donese redakcijama svoje tekstove i snimke razgovora, sretne se s prijateljima, poseti neku izložbu, knjižaru, pozorišnu predstavu.
 
U popodnevnim časovima napustile smo Porodicu bistrih potoka sa snažnim utiskom da je Božidar Mandić čovek koji živi svoj san.
 
Pitanja smo mu ostavili, a on će odgovoriti na njih i doneće ih kad bude dolazio u Beograd, a naši čitaoci će ovog zanimljivog i autentičnog sagovornika upoznati u dvanaestom broju EPA glasa.

S.G.

 

Podeli
Pozovite nas!