• Vesti
  • Velike i slavne Srpkinje

Velike i slavne Srpkinje

Dan Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju

Dan naše škole obeležen je izuzetnim programom 19. maja 2016. u sali Josif Pančić na Kolarcu. Svečanosti su prisustvovali svi učenici i profesori naše škole kao i mnogobrojni roditelji i gosti.

Predstavu Velike i slavne Srpkinje osmislila je i scenario napisala naša profesorka istorije Jelena Jakšić, koja se pobrinula i za kostime i scenu, a okvir predstave je osmislila profesorka srpskog jezika Jelena Dragović.

Na početku se prigodnom besedom o dobročinstvu publici obratila profesorka veronauke Aleksandra Zirojević. Članovi dramske sekcije veoma su nadahnuto i odgovorno izveli ovu predstavu. Glumili su uverljivo i uspeli da kod publike probude emocije rodoljublja i ponosa što su potomci divnih, obrazovanih i požrtvovanih žena koje su u najtežim vremenima Velikog rata bile spremne da žrtvuju sve ne bi li pomogle svom narodu. U predstavi su oživljeni i likovi Branislava Nušića i Stanislava Krakova koje su maestralno glumili Igor Ilić i Jovan Gaćeša. Publika je upoznata i sa biografijom Ilije Milosavljevića Kolarca u čijoj zadužbini je naša škola. Plemenite Srpkinje su bile osnivači Kola srpskih sestara, kojima je ime dao Branislav Nušić. Među njima su bile Nadežda Petrović, Delfa Ivanić, Kasija Miletić, Milunka Savić. O njihovim dobročinstvima koja prevazilaze njihovo vreme, malo se zna, a predstava je imala zadatak da nas osvesti i upozna sa ulogom zadužbinara i njihovom humanitarnom misijom.

Radnja se dešava sada, u našoj školi, među našim učenicima koji su bunovni i nezainteresovani došli u školu na čas istorije. U predstavi je prikazano rušenje predrasuda i transformacija učenika od nezainterseovanosti do oduševljenja delima naših predaka. Predstavljen je čas istorije posvećen zadužbinarstvu i čovekoljublju koji obiluje emocijama, ali i obrazovnim sadržajem i istorijskim činjenicama.

Svečanosti su prisustvovali svi učenici i profesori naše škole kao i mnogobrojni roditelji i gosti, među kojima su bile i predstavnice Kola srpskih sestara kao i praunuk Branislava Nušića i upravitelj Nušićeve fondacije, Nebojša Nušić.

Na kraju programa direktor škole Mirko Sarić pojedinačno je predstavio sve učesnike programa kao i autorke scenarija. Pohvalio je naše uspešne učenike, posebno Jovana Gaćešu koji je bio superfinalista na međunarodnom takmičenju u engleskom jeziku u Italiji i koji je zauzeo visokorangirano četvrto mesto.

Svi prisutni su dobili novi broj našeg časopisa EPA glas čiji je najvredniji novinar bila Viktorija Samardžić, učenica 2/3.

Svetlana Gradinac

Podeli
Pozovite nas!