KAPIJA SLOBODE

Javni čas istorije povodom stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu

 

Stogodišnjicu Kajmakčalanske bitke obeležili smo u petak, 16.septembra 2016, još jednim javnim časom istorije. Učenici trećeg razreda, maturantsko odeljenje IV3 i odeljenje II3, u pratnji svojih predmetnih profesora i direktora škole, posvetili su ovaj javni čas hrabrim vaskrslim srpskim vojnicima koji su u dvadesetodnevnim krvavim borbama 1916. godine, nesebično i hrabro osvajali najvišu kotu planine Nidže. Za Srbe Kajmakčalan je bio „Kapija slobode“, mesto gde se otvaraju vrata Srbije koju su ostavili nepunih godinu dana ranije, prošli strašnu golgotu preko albanskih planina i oporavljeni se vratili sa Krfa na Solunski front u želji i nadi da se što pre vrate svojim ognjištima. Za Bugare Kajmakčalan je bio „Borisov grad“, mesto koje nije smelo biti osvojeno. U krvavim borbama pobedila je želja za povratkom u svoju otadžbinu.

Javni čas je realizovan u parku na Topličinom vencu ispred spomenika vojvodi Vuku i u Pionirskom parku kod replike osmatračnice koja simbolično podseća na ovaj događaj. Lav Pejović, učenik trećeg razreda, govorio je svojim vršnjacima o uspesima vojvode Vuka od Kumanova do Kajmakčalana. Anđela Obrenović recitovala je pesmu Alekse Šantića „Kajmakčalan“, a predavanje o događajima od pre sto godina održala je nastavnica istorije Jelena Jakšić.

Učenici, profesori i slučajni prolaznici čuli su još jednu priču o nesebičnim junacima, ljubavi prema otadžbini i želji da se potomstvu ostavi slobodna Srbija.

Nemojmo ih izneveriti!

Jelena Jakšić

Podeli
Pozovite nas!