• Vesti
  • KNJIŽEVNO PODNE SA SAROM DAMNJANOVIĆ

KNJIŽEVNO PODNE SA SAROM DAMNJANOVIĆ

Već tradicionalno povodom Sajma knjiga u našoj školi se organizuje književno podne. Ovoga puta, 8. 11. 2016, u Maloj sali na Kolarcu, bilo je posvećeno prvoj objavljenoj knjizi O zid naše bivše učenice i predsednice novinarske sekcije, Sari Damnjanović.

U izdanju niškog Galaksijansa, na nešto više od sto strana, nižu se četrdeset odabranih kratkih priča, koje je Sara pisala od ranih tinejdžerskih dana do štampanja knjige. Najveći broj priča objavljen je u našem EPA glasu. Jednu od najlepših priča Sara je kao besedu Život je borba govorila na Republičkom takmičenju u besedništvu u Vranju i na Festivalu besedništva Lux verbi u Sremskoj Mitrovici. Ta beseda donela joj je prvu nagradu na Palilulskoj olimpijadi mladih, a priča je objavljena i u tematskoj zbirci Mirjane Bobić Mojsilović. Tom besedom Sara se na početku obratila učenicima i profesorima naše škole.

Moderator susreta bila je naša profesorka srpskog jezika Dragana Stamenkov Ilijić, a naši učenici Ana Pančić, Suzana Ivanović, Marija Tanevski, Anđela Obrenović, Anastasija Dabić, Lav Pejović, Tea Taubner i Milica Narandžić čitali su odlomke iz Sarine knjige. Sara je odgovarala na pitanja šta je podstiče da piše, kako je nastala njena knjiga, zašto je važno da mladi čitaju dobru literaturu, šta joj je pružila EPA škola…


Andrija Pajić je u Brezze magazinu na FB o ovom događaju i Sarinoj knjizi zabeležio:

“Ležernost i spontanost naracije poput one koju srećemo u pričama Mome Kapora pomešana je sa unutrašnjom borbom pisca i njegovih likova. Lepo uobličeni događaji i mesta sa kojima se saživite, pa se priča čas posla pretvori u film koji nijedna kinematografija ne može da dočara - tu su šoljice za kafu, svetlo koje se prelama kroz prozor, mirisi jutra i kiše, šapat lišća, gradske fasade. Ali tu je i druga strana, doza brutalnosti provlači se kroz pasuse kao da vreba i upozorava nas na to u kakvim vremenima živimo, bez preteranog ulepšavanja.


Priče podesećaju da je to što nismo savršeni, normalno. U suprotnosti sa modernom kulturom superheroja i jakih ličnosti, bilo da se radi o Marvelovim junacima ili opasnim modernim zavodnicama - uspešnim i sebi dovoljnim likovima iz holivudskih serija, Sara u svojim pričama piše o stvarima koje malo koga zaobilaze. Smenjujući probleme, dileme, nesigurnosti, sećanja, emocije, čežnje i težnje, čitalac uviđa da nije usamljen u svojoj ranjivosti pa, razumevajući likove iz knjige, bolje može da razume i sebe.”

Sara se toplim rečima zahvalila Srednjoj školi za ekonomiju, pravo i administraciju, posebno direktoru škole Mirku Sariću i profesorkama Milici Radovančev i Svetlani Gradinac na podršci, razumevanju i podsticajima.

Sara Damnjanović je rođena 1993. u Beogradu. Studira na Visokoj turističkoj školi. Piše kratke priče, prozaide i pesme, a paralelno se bavila i glumom. Osvojila je više nagrada, a radovi su joj objavlјivani u časopisima i periodici. Ako želite da pratite njen rad ili vas zanima još nešto o knjizi, možete da se informišete preko FB facebook.com/ozidsarad.

S. G.

Podeli
Pozovite nas!