• Vesti
  • POSETA JEVREJSKOM ISTORIJSKOM MUZEJU

POSETA JEVREJSKOM ISTORIJSKOM MUZEJU

U ponedeljak, 13. 3. 2017. učenici prvog razreda naše škole posetili su Jevrejski istorijski muzej. Posetu su organizovale nastavnice ekonomske grupe predmeta Nela Ranković i Nataša Kurilić-Đurić.

Muzejsku postavku pratilo je zanimljivo izlaganje arhiviste, Branke Džidić, o istoriji i kulturi Jevreja od njihovog dolaska na naše prostore u drugom i trećem veku n.e. do stradanja – holokausta u Drugom svetskom ratu, kao i kasnije obnove jevrejske zajednice.

Posebno su nam bili zanimljivi eksponati koji dočaravaju jevrejske običaje, religiju i kulturu zasnovanu na svicima svete knjige Tore. Tragični događaji tokom Drugog svetskog rata približeni su učenicima Holokaust zbirkom u kojoj su izloženi predmeti iz logora, žute trake i bedževi kojima je za vreme Drugog svetskog rata obeležavano jevrejsko stanovništvo,posebno potresna pisma iz logora.

Ovo je bila prilika za učenike i nastavnike da se bolje upoznaju sa jevrejskom zajednicom koja je kroz vekovni zajednički život ostavila dubok trag u našoj istoriji i kulturi.

Nela Ranković

Podeli
Pozovite nas!