• Vesti
  • ISTORIJSKI PUTOKAZI - STAZAMA KNEZA MIHAILA

ISTORIJSKI PUTOKAZI - STAZAMA KNEZA MIHAILA

Događaj na Čukur česmi pokrenuo je novi talas borbe protiv Turaka. Povodom 150 godina od tih dramatičnih zbivanja, učenici prve i druge godine imali su priliku da prisustvuju javnom času koji je organizovala profesorka istorije Jelena Jakšić.

Predavanje je simbolično počelo šetnjom kroz Ulicu kneza Mihaila. Prvo zaustavljanje bilo je na Trgu republike. Učenik Stefan Živković ispričao je nešto o životu kneza Mihaila i zbog čega je on zaslužan za srpski narod. Profesor likovnog dopunio je predavanje zanimljivim podacima o arhitekturi spomenika.

Šetnju smo nastavili po Dorćolu i zaustavili se u Dobračinoj ulici kod Čukur česme. Učenik Lav Pejović objasnio nam je zašto je događaj na česmi bitan za početak oslobodilačke borbe protiv Turaka.

Čas smo nastavili na Kalemegdanu. Profesorka Jelena Jakšić pričala nam je o predaji ključeva gradova Beograda, Smedereva, Šapca i Kladova knezu Mihailu ključeva, što je značilo da turskih vojnih jedinica više nema na teritoriji srpske kneževine.

Poslednja tačka predavanja bila je kod Saborne crkve. Učenica Anđela Obrenović dobila je zadatak da pripermi veoma zanimljivu temu o Mihailovom ljubavnom životu.

Predavanje je završila profesorka Jelena Jakšić koja je ispričala kako je izvršen atentat na Mihaila Obrenovića. U Sabornoj crkvi učenik Aleksa Petrović pročitao je pesmu „Što se bore misli moje“ za koju se ni danas ne zna kome je Mihailo posvetio.

Ova šetnja i poseta mestima od istorijskog značaja bila su prilika da se podsetimo slavnih trenutaka naše prošlosti u dugoj borbi za oslobađanje od turske vlasti, koja će se završiti u Prvom balkanskom ratu.

Podeli
Pozovite nas!