• Vesti
  • Dani evropske kulturne baštine i Međunarodni dan turizma

Dani evropske kulturne baštine i Međunarodni dan turizma

Povodom Međunarodnog dana turizma svi učenici turistički tehničari od prvog do četvrtog razreda i učenici četvrtog razreda pravni tehničari sa svojim profesorima Jelenom Jakšić i Đorđem Mandićem posetili su Kalemegdansku tvrđavu i obišli nekoliko interesantnih lokaliteta koji su bili otvoreni za javnost u okviru manifestacije Dani evropske kulturne baštine.

Prvo mesto koje smo obišli bio je Lapidarijum koji se nalazi u prostorijama nekadašnjeg barutnog magacina iz 1718. godine. Od kustosa smo čuli zanimljivu priču o starim rimskim kamenim spomenicima, sarkofazima i žrtvenicima koji su iskopavani na području Beograda.

Obišli smo i Rimski bunar. Iako nosi naziv Rimski, bunar su zapravo sagradili Austrijanci u periodu između 1717. i 1731. godine. Za bunar se vezuju mnoge zanimljive priče koje nam je ispričala profesorka istorije Jelena Jakšić.

Zatim smo obišli vojni bunker iz perioda Titove Jugoslavije. Sagrađen je u vreme kad je postojala opasnost da će doći do rata sa Sovjetskim Savezom. Srećom, do rata nikada nije došlo tako da bunker nikada nije korišćen. Danas služi kao muzej i atrakcija za turiste.

Na kraju smo obišli Sahat kulu koja predstavlja jedan od simbola Gornjeg grada tvrđave. Kula je počela da se gradi 1740, a završena je 1787. pod turskom vlašću. Kula i časovnik su danas obnovljeni i očuvani tako da smo mogli da se popnemo na njen vrh i uživamo u pogledu.

Lav Pejović 4/3

 

Podeli
Pozovite nas!